Een persoonlijk vermogen succesvol fiscaal adviseren, vergt een specialisatie in de verschillende aanknopingspunten in de personenbelasting. We bekijken hierbij niet alleen professionele inkomsten, maar ook inkomsten uit onroerende goederen en aandelenbezit komen aan bod. Bij dit alles nemen we natuurlijk uw vermogen op wereldwijde basis in acht.
Wat de inkomsten uit professionele activiteiten betreft, kan Cazimir u zowel adviseren inzake de (inter)nationale fiscale als socialezekerheidsrechtelijke behandeling daarvan. Bent u grensoverschrijdend actief, of ontvangt u inkomsten van buitenlandse bron, dan gaan wij na welk land heffingsbevoegd is ten aanzien van het ontvangen inkomen, en wat dit dan juist inhoudt. Om hierin zo compleet mogelijk te zijn, doen wij waar nodig een beroep op ons internationaal netwerk.
Voor wat betreft uw Belgische inkomsten, richt onze expertise zich op de verscheidene looncomponenten die het Belgisch fiscaal en sociaal recht kent, getoetst aan uw persoonlijke situatie en wensen.
Om het persoonlijk vermogen te optimaliseren en het groeipotentieel waar te maken, alsook om steeds goed voorbereid te blijven in een steeds veranderend fiscaal klimaat, staat Cazimir u met praktische raad en daad bij voor specifieke vraagstellingen en diepgaande analyses.
Vele gemeenten in België, waaronder alle kustgemeenten, heffen een taks op tweede verblijven. In het slechtste geval kan dit voor een belastingplichtige in een kustgemeente oplopen tot ca. 1.000 EUR per jaar. Deze taks moet betaald worden door de eigenaars van een tweede verblijf, omdat ook zij …
Lees meerOude aftrek voor octrooi-inkomsten Onder de oude regeling voor octrooi-inkomsten, konden inkomsten uit octrooien en aanvullende beschermingscertificaten onder bepaalde voorwaarden genieten van een 80% vrijstelling in de vennootschapsbelasting. Dit regime werd vanaf 1 juli 2016 afgeschaft onder druk…
Lees meerOndernemingen organiseren vaak evenementen om bepaalde producten of diensten in de kijker te zetten. Het is gebruikelijk om de aanwezige gasten tijdens deze evenementen een hapje of een drankje aan te bieden. Het administratief standpunt m.b.t. de aftrekbaarheid inzake de BTW voor deze kosten…
Lees meerBelastingplichtigen hebben het recht om beroepskosten af te trekken van hun belastbare beroepsinkomsten (artikel 49 WIB92). Werknemers, zelfstandige bedrijfsleiders, meewerkende echtgenoten en genieters van baten hebben hierbij de keuze: ofwel nemen zij de werkelijke kosten in aftrek, ofwel opteren…
Lees meerEen belastingplichtige die geconfronteerd wordt met een overbelasting die voortvloeit uit een materiële vergissing, een dubbele belasting of een nieuw feit kan een verzoek tot ambtshalve ontheffing indienen, om de terugbetaling te verkrijgen van deze overbelasting (artikel 376 WIB92). Is dit ook …
Lees meerIngevolge een standpunt van de Vlaamse Belastingdienst moest sedert 1 juni 2016 elke schenking van effecten of geldbeleggingen met voorbehoud van vruchtgebruik onderworpen worden aan de (Vlaamse) schenkbelasting. Werd de schenking van deze goederen met voorbehoud van vruchtgebruik niet…
Lees meerDe bezwaarprocedure in de inkomstenbelastingen is gekend. De belastingplichtige gaat niet akkoord met de verschuldigde belasting (meestal in het kader van een supplementaire taxatie). Dan moet tijdig een bezwaarschrift ingediend worden. Vervolgens zal de Adviseur-generaal (in de praktijk een door…
Lees meerIn eerdere publicaties maakten wij reeds melding van de Franse belasting op inkomsten gerealiseerd door buitenlanders op Frans onroerend goed. Zo was op meerwaarden en huurinkomsten een combinatie van belasting (19%) en sociale bijdragen (15,5%) verschuldigd, met een gecumuleerd tarief tot 34,5%. …
Lees meerTot voor kort werd men als natuurlijke persoon steeds belast in de personenbelasting op de vergoeding die men als opstalhouder of erfpachthouder ontving bij de overdracht van het recht van opstal respectievelijk recht van erfpacht. Met de wet van 22 april 2019 heeft de wetgever daar verandering in…
Lees meerVolgens de website van de FOD Financiën kunt u een belastingverhoging krijgen wanneer uw aangifte laattijdig is ingediend, maar klopt dit wel? Recentelijk heeft het hof van beroep te Bergen zich hierover uitgesproken (Bergen 15 juli 2019, 2018/RG/120). Vooraleer we op dit arrest ingaan, moeten we …
Lees meerIn de aangifte personenbelasting moet een belastingplichtige diens burgerlijke staat aangeven. In deze casus was een belastingplichtige klaarblijkelijk de kluts kwijt en had ze zich precies op dit punt vergist. Kan een dergelijke vergissing rechtgezet worden? Het hof van beroep te Gent moest zich…
Lees meerThe war for talent is real. Bedrijven zijn steeds op zoek naar goede medewerkers en manieren om deze goede werkkrachten aan boord te houden. Goede werkkrachten belonen, motiveren en binden aan de onderneming is belangrijker dan ooit, ook binnen de context van de familiale ondernemingen, waar ook…
Lees meerEen aandelenoptie (hierna “optie”) geeft een werknemer het recht om gedurende een welbepaalde termijn - de uitoefenperiode - een bepaald aantal aandelen aan te kopen (of, naar aanleiding van de verhoging van het kapitaal van een vennootschap op een bepaald aantal aandelen in te schrijven) tegen een bep…
Lees meerHeeft u dit jaar een buitenlands onroerend goed aangekocht? Vergeet dan niet dat u dit spontaan moet melden aan de fiscus binnen vier maanden na de aankoop. Bovendien loopt eind deze maand ook de afwijkende aangiftetermijn af voor een belastingplichtige die een buitenlands onroerend goed heeft…
Lees meerIn een vorig artikel zetten wij voor u een aantal praktische aspecten van de nieuwe aangifte van buitenlands vastgoed op een rijtje. Dit naar aanleiding van het aangifteformulier dat de fiscus vorige week massaal verzonden heeft aan al wie in vorige aangiftes in de personenbelasting (of…
Lees meerNadat u als ondernemer overtuigd bent geraakt van de voordelen om medewerkers te laten participeren in uw onderneming, is de vraag hoe u dit best organiseert en wat de aandachtspunten zijn. Doorgaans kan dit door het toekennen van aandelenopties of inschrijvingsrechten. In deze bijdrage lichten we…
Lees meerDe aanslag geheime commissielonen is een afzonderlijke aanslag van in principe 103% die onder meer wordt gevestigd op bezoldigingen en voordelen van alle aard die niet worden verantwoord door individuele fiches. Indien een vennootschap een voordeel van alle aard toekent aan haar bestuurder, maar…
Lees meerWe verwijzen naar het artikel ‘Aanslag geheime commissielonen: de wetgever zit niet stil’ waarin werd ingegaan op de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en de aangepaste wetgeving. Conform het arrest van 26 september 2019 van het Grondwettelijk Hof kan de aanslag geheime commissielonen niet toe…
Lees meerZoals eerder in deze reeks werd toegelicht, kan een toekenning van aandelenopties en opties op inschrijvingsrechten (hierna samen ‘opties’ genoemd) medewerkers belonen, motiveren en binden. Zijn de voorwaarden voor een belasting op het moment van toekenning (in plaats van uitoefening) voldaan, kan dit…
Lees meerEen aantal maatregelen is toch wel nodig als u verhuist naar een meer exotische (en/of fiscaal interessante) bestemming. Van zodra u niet meer onderworpen bent aan de Belgische wetgeving, waarbij alles (eventueel via de werkgever) qua opbouw van uw pensioen, medische kosten enz. wordt geregeld, zal…
Lees meerCryptomunten. Het is een ‘hot topic’ tegenwoordig. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel weer een nieuwe cryptomunt op de markt. Cryptomunten hebben een virtuele waarde, die bijna per minuut sterk kan schommelen. En vaak is de koers van deze cryptomunten in stijgende lijn, getuige de exp…
Lees meerIn deze video licht Veerle Lerut het fiscaal regime van de auteursrechten toe, met haar zeer interessante belastingdruk ten opzichte van een gewone beroepskost sinds de invoering in 2008 - sindsdien al vaak een topic in onze media. Een correcte bepaling van dit recht is natuurlijk cruciaal om…
Lees meerOnze reeks rond aandelen(optie)plannen ging tot nu toe steeds uit van een volledig Belgische context. In de praktijk stellen we echter vast dat aandelenopties en/of gratis aandelen [vaak toegekend onder vorm van l ‘restricted stock units’ of ‘RSU’s’]frequent in het raam van een internationale tewerkste…
Lees meerBelgen met buitenlands vastgoed zijn in de meeste gevallen (minstens in theorie) enkel belastingen verschuldigd in het land waar het vastgoed gelegen is. België heeft immers verdragen afgesloten met een heel aantal landen om te bepalen welk land bevoegd is om belastingen te heffen en dit per …
Lees meerNiet akkoord met uw kadastraal inkomen? Het kadastraal inkomen wordt bepaald op basis van de informatie die de belastingplichtige zelf heeft meegedeeld. In principe moet voor gebouwen de actuele verkoopwaarde worden opgegeven. Mocht u hierover niet beschikken, zijn er evenwel enkele alternatieven…
Lees meerTen gevolge van deze nieuwe evolutie rees in de fiscale praktijk een interessante vraag, precies ten gevolge van de woordkeuze van het Grondwettelijk Hof: kan een aanslag geheime commissielonen worden toegepast wanneer de genieter ondubbelzinnig werd geïdentificeerd buiten de termijn van 2 jaar en …
Lees meerAls algemeen en voorafgaand advies brengen wij onder de aandacht dat het zoals gewoonlijk van belang is de gestelde vragen strikt te beantwoorden: meer informatie bezorgen dan gevraagd is niet alleen onnodig, maar kan daarenboven in uw nadeel spelen. I. Typevragen gemeenschappelijk aan controles…
Lees meerIn de praktijk is het niet ongebruikelijk dat key medewerkers hun werkzaamheden voor een bedrijf X via een managementvennootschap verrichten. Wanneer bedrijf X een aandelenoptieplan uitrolt, dat er vaak net op gericht is key medewerkers te belonen, motiveren en binden, rijst de vraag of bedrijf X…
Lees meerZoals toegelicht in onze eerdere nieuwsberichten, zal vanaf aanslagjaar 2022 de belastbare grondslag voor inkomsten uit buitenlandse onroerende goederen, identiek zijn aan de belastbare grondslag voor inkomsten uit in België gelegen onroerende goederen. Om die reden wordt aan buitenlands vastgoed - …
Lees meerBelonen en waarderen neemt meer en meer een belangrijke rol in bij de relatie tussen werkgevers en medewerkers. De loutere optimalisatie van verloning via cafetariaplannen is niet meer voldoende. Een voorbeeld van dergelijke incentives om key medewerkers aan het bedrijf te binden en motiveren is…
Lees meerDoor de uitoefening van aandelenopties of inschrijvingsrechten verwerft de key medewerker aandelen in de vennootschap. Aandelenopties geven immers het recht om tegen een bepaalde prijs een bepaald aantal bestaande aandelen aan te kopen. Inschrijvingsrechten geven het recht om in te schrijven op een…
Lees meerIn de praktijk zien we steeds meer fiscale controles waarbij de Belgische fiscale administratie zich op het verdragsartikel inzake overheidsfuncties (meestal artikel 19 dubbelbelastingverdrag, hierna artikel 19 DBV), beroept om te stellen dat een inkomen belastbaar is in België. Dit standpunt …
Lees meerIn eerdere bijdragen hebben we reeds aangekondigd dat men in Spanje op federaal niveau een ‘solidariteitsbijdrage’ heeft ingevoerd ter aanvulling van de reeds bestaande regionale vermogensbelasting. Deze heeft niet alleen gevolgen voor Spaanse inwoners. Ook Belgen die (on)rechtstreeks Spaanse ver…
Lees meerDe onderhoudsplichtige, die zijn recht op aftrek ten belope van 80% in de personenbelasting wil behouden, betaalt beter de onderhoudsuitkeringen op regelmatige wijze, zelfs indien er hoger beroep werd ingesteld en de onderhoudsgerechtigde partij de betaling niet vraagt. Vonnis uitvoerbaar bij…
Lees meerDe wet van 28 december 2022 tot invoering van de nieuwe Spaanse vermogensbelasting maakt reeds het voorwerp uit van een procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof. De wet regelt de invoering van een nieuwe, directe, persoonlijke en aanvullende belasting bovenop de bestaande vermogensbelasting. …
Lees meerVanaf aanslagjaar 2024 (1) geldt er een nieuwe rapporteringsverplichting in de jaarlijkse belastingaangifte voor huurders (2). Deze nieuwe verplichting die wordt opgelegd aan de huurder is vanzelfsprekend ook van cruciaal belang voor verhuurders, omdat het hun belastingverplichtingen direct…
Lees meerDe Kaaimantaks bestaat vandaag bijna tien jaar. Gedurende deze periode werd er al verschillende keren gesleuteld aan de wetgeving. Ook eind vorig jaar voerde de wetgever nog wijzigingen door. Eén van de nieuwigheden betreft de invoering van een ‘exit tax’ voor oprichters van juridische constructies die …
Lees meerIn de sector van softwareontwikkelaars werd met spanning uitgekeken naar de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de verzoeken die werden ingediend tot nietigverklaring van de hervormde fiscale gunstregeling inzake auteursrechten, specifiek met betrekking tot de mogelijke uitsluiting van…
Lees meerBiedt een nakende veroordeling van de Belgische Staat opportuniteiten om reeds betaalde belasting terug te vorderen? De Belgische wetgeving voorziet in een belastingvrijstelling van inkomsten op gereglementeerde spaarrekeningen van Belgische belastingplichtigen die zijn gestort bij…
Lees meerDe opkomst van cryptomunten heeft de afgelopen jaren geleid tot verschuivingen in de financiële markten en steeds meer mensen en ondernemingen gebruiken deze cryptomunten (als tradingactiviteit, als betaalmiddel, als investering, …). Hoewel deze technologie innovatieve mogelijkheden biedt, heeft ze oo…
Lees meerSinds 2015 kunnen particulieren genieten van een aanzienlijk belastingvoordeel wanneer zij investeren in startende ondernemingen (artikel 145/26 W.I.B.). De overheid wilde tegemoetkomen aan de moeilijkheden die start-ups ondervinden bij het verzamelen van kapitaal door investeerders een fiscale…
Lees meerIn deze sessie focussen mr. Tim Melis en mr. Rosanne Van Gael op managementvergoedingen: wat zijn de do’s en don’ts voor een succesvol gebruik ervan? We stellen immers vast dat de fiscus management fees (en bij uitbreiding ook bestuursvergoedingen) in de praktijk frequent onder de loep neemt. Fun…
Lees meerNaast een beknopte historiek van de geldende wetgeving inzake terugbetaling van fiscaal gestort kapitaal, gaan mr. Tim Melis en mr. Rosanne Van Gael in deze sessie nader in op de lopende discussies met de fiscale administratie. Zij bekijken nader onder welke voorwaarden een belastingvrije…
Lees meerBedrijven zijn steeds op zoek naar goede medewerkers en manieren om deze goede werkkrachten aan boord te houden. Goede medewerkers belonen, motiveren en binden aan de onderneming is belangrijker dan ooit, in het bijzonder binnen de context van de familiale of internationale ondernemingen. Tijdens…
Lees meerIn dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen. We gaan dieper in op de do’s and don’ts en aan de hand van recente rechtspraak loodsen wij u doorheen het spanningsveld tussen enerzijds de rechten van de belastingplichtige en a…
Lees meerIn dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe in de internationale fiscaliteit en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen voor uw estate planning over de grens. Samen met Guadalupe Diaz-Sunico (Lener) uit Spanje, Mike Hoffmann (Mazars) uit Frankrijk en Alexandra …
Lees meerIn deze sessie gaan we nader in op de verschillende fiscale facetten van managementvergoedingen: in welke context betekenen zij een (fiscaal) nuttige aanvulling voor de bestaande groepsstructuur welke fiscale risico's loeren om de hoek wat zijn de do’s en don’ts voor een succesvol gebruik ervan? We …
Lees meerDe fiscale actualiteit wijzigt momenteel grondig en snel. Zelf alle vakliteratuur doornemen is tijdrovend. De Fiscale Club van Fiscaal Informatief is de ideale manier om op de hoogte te blijven van de laatste PB & Vennb-wijzigingen. Deze formule is onmisbaar voor elke professional die zijn of…
Lees meerDe fiscale actualiteit wijzigt momenteel grondig en snel. Zelf alle vakliteratuur doornemen is tijdrovend. De Fiscale Club van Fiscaal Informatief is de ideale manier om op de hoogte te blijven van de laatste PB & Vennb-wijzigingen. Deze formule is onmisbaar voor elke professional die zijn of…
Lees meerDe fiscale actualiteit wijzigt momenteel grondig en snel. Zelf alle vakliteratuur doornemen is tijdrovend. De Fiscale Club van Fiscaal Informatief is de ideale manier om op de hoogte te blijven van de laatste PB & Vennb-wijzigingen. Deze formule is onmisbaar voor elke professional die zijn of…
Lees meerIn deze sessie gaat Rosanne Van Gael nader in op de verschillende fiscale facetten van managementvergoedingen: in welke context betekenen zij een (fiscaal) nuttige aanvulling voor de bestaande groepsstructuur welke fiscale risico's loeren om de hoek wat zijn de do’s en don’ts voor een succesvol geb…
Lees meerMeer en meer stelt de fiscale administratie de aftrekbaarheid van de kosten van privé onroerend goed in de vennootschap in vraag. Volgende concrete vragen komen aan bod tijdens het seminarie: Is het kosteloos beschikken over een woning loon naar werken, of is dit vandaag een brug te ver? Volstaat …
Lees meerIn een eerdere nieuwsbrief spraken wij reeds over het afwijkend (en voordelig) fiscaal regime voor ‘non-doms’, of ‘non-domiciled residents’, in het Verenigd Koninkrijk (VK). Non-doms zijn inwoners van het VK met een domicilie in het buitenland. Non-doms worden niet belast op hun niet-VK inkomsten tenzij …
Lees meerCyprus... Een bestemming met heel wat mogelijkheden. Op 9 juli stemde het Cypriotisch parlement in met enkele wijzigingen van de fiscale regels die van Cyprus een aantrekkelijke emigratie bestemming maken. De belangrijkste innovatie is de invoering van een zogenaamd non-domiciled (‘non-dom’) reg…
Lees meerDe Vlaamse belastingdienst heeft een standpunt (nr. 15123) gepubliceerd inzake de bepaling van het inwonerschap voor de toepassing van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. Belang. Het begrip inwonerschap is van belang voor de toepassing van de erfbelasting. Indien u als Vlaams rijksinwoner wordt…
Lees meerRecent werd de Europese spaarrichtlijn ingetrokken en vervangen door een nieuwe richtlijn, de zogenaamde "bijstandsrichtlijn". Wat houdt deze richtlijn in? Vorig jaar werd bekendgemaakt dat een voorstel tot intrekking van de zogenaamde ‘spaarrichtlijn’ (directive 2003/48/EC) werd ingediend. Midden nov…
Lees meerBelgen zijn erom gekend dat ze niet graag praten over hun geld, niet over hun inkomsten en zo mogelijk nog minder over hun vermogen. Deze mentaliteit zat ook jarenlang verankerd in onze wetgeving, die een zeer grote anonimiteit bood met betrekking tot uw vermogen. Over de jaren heen is deze…
Lees meerOp 26 mei 2016 werd Griekenland veroordeeld door het Europese Hof van Justitie omdat haar nationale erfbelasting een regeling bevat die in strijd is met het vrij verkeer van kapitaal, één van de fundamentele vrijheden van de Europese Unie (C-244/15). Griekse successierechten In Griekenland geldt e…
Lees meerSinds aanslagjaar 2014 (inkomstenjaar 2013) moeten belastingplichtigen het bestaan van bepaalde buitenlandse (vooral niet-EU) juridische constructies melden waarvan hij/zij, zijn/haar echtgeno(o)t(e) of de kinderen waarover hij/zij het ouderlijk gezag uitoefent begunstigde (cf. infra) is. Deze…
Lees meerMede gelet op de fiscale onzekerheid in eigen land, denken weer heel wat Belgen aan verkassen naar het buitenland. Een bestemming die vaak in overweging genomen wordt, is Zwitserland. Met een vierde plaats in de lijst van werelds meest aangename landen om te wonen, is Zwitserland zeker het…
Lees meerUit de gelekte Paradise Papers blijkt dat de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering participeert in ‘Infra Asia Development Vietnam Ltd.’, een vennootschap gevestigd op de Britse Maagdeneilanden die o.a. investeert in een haven havenproject in Vietnam. Daarnaast blijkt er nog een twe…
Lees meerEen recent wetsvoorstel in Frankrijk wijzigt het gebruik van bullet kredieten als techniek om de last van de Franse vermogensbelasting te drukken. Het wetsvoorstel wordt geacht in werking te treden begin 2018. In dit opzicht kan een herfinanciering van uw Frans vastgoed voor het einde van het jaar…
Lees meerWie na zijn pensionering naar Portugal verhuist, wordt vanaf maart wellicht dan toch belast. Maar het land blijft voordelig voor fiscale inwijkelingen, zeker als u een eigen woning heeft. ‘Er bestaat wel een jaarlijkse belasting van 0,8 procent op landelijk vastgoed en van 0,3 tot 0,45 procent op a…
Lees meerMogelijke wijzigingen in het Portugese belastingregime voor nieuwe-residenten (het zogenoemde non-habitual residence regime (NHR)) doen al enkele weken stof opwaaien. Afgelopen week viel dan toch de uiteindelijke beslissing en stemde het Portugese parlement in met de wetswijzigingen die werden…
Lees meerDe nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sánchez heeft begin januari 2020 de eed afgelegd. Volgend op deze eedaflegging maakt de regering nu haar geplande wetswijzigingen voor de komende legislatuur bekend. Zo wordt onder meer een harmonisatie aangekondigd van de vrijstellingen die spelen in …
Lees meerOp de aankoop van vastgoed moet overal belasting betaald worden. Is het vanuit die optiek verstandig in België te kopen? Hoe zwaar belast België het bezit van een tweede verblijf in vergelijking met het buitenland? Wat als een tweede verblijf met winst wordt verkocht? Drie vragen die Wim Vermeulen g…
Lees meerInmiddels is ons land reeds drie keer veroordeeld voor de ongelijke fiscale behandeling van buitenlandse onroerende goederen. Op 1 december heeft de minister van Financiën een oplossing op de regeringstafel gelegd om komaf te maken met deze ongelijke behandeling. Wenst u te weten wat deze oplossing …
Lees meerDe Verenigde-Staten staan erom bekend dat ze de wereldwijde inkomsten van hun onderdanen belasten, ongeacht of deze Amerikanen effectief in de Verenigde-Staten wonen. Overal ter wereld volgt de IRS haar onderdanen. Dit leidt ertoe dat u als Amerikaan gehouden bent om jaarlijks de nodige aangiftes…
Lees meerHeeft u uw fiscale woonplaats op het ogenblik van uw overlijden in België, dan zijn uw erfgenamen ertoe gehouden uw volledige vermogen (met inbegrip van de in het buitenland gelegen roerende én onroerende goederen) in de aangifte van nalatenschap aan te geven. België (of het Vlaams Gewest) is im…
Lees meerEen aantal maatregelen is toch wel nodig als u verhuist naar een meer exotische (en/of fiscaal interessante) bestemming. Van zodra u niet meer onderworpen bent aan de Belgische wetgeving, waarbij alles (eventueel via de werkgever) qua opbouw van uw pensioen, medische kosten enz. wordt geregeld, zal…
Lees meerBij een emigratie rijzen er sowieso een aantal praktische vragen. U moet immers allerlei zaken regelen hier in België én ter plaatse in het woonland. Echter, ook op juridisch-fiscaal vlak kan u op voorhand al heel wat maatregelen nemen. Wilt u misschien permanent verhuizen naar uw buitenlandse v…
Lees meerHeeft uw nalatenschap internationale aspecten, zoals een kind in het buitenland, een vakantiewoning of een belegging in buitenlandse vennootschappen? Dan kan het een goed idee zijn om telkens ook de buitenlandse wetgeving ter zake te verifiëren. De taxatie van onroerend goed op het eigen …
Lees meerIn een recente ruling (V2070-21) heeft het Spaanse Directoraat-Generaal zich uitgesproken over de heffing van vermogensbelasting op Spaans vastgoed dat wordt aangehouden middels een buitenlandse vennootschap. Niet-inwoners van Spanje zijn jaarlijks Spaanse vermogensbelasting verschuldigd indien…
Lees meerGraag breken we een lans om de nodige proactiviteit aan de dag te leggen bij internationale tewerkstellingsdossiers. De wereld wordt kleiner en mensen gaan vaker aan de slag over de grens - iets dat ook de fiscus en de overheden weten. Fiscale administraties wereldwijd beschikken dan ook over veel…
Lees meerEen nieuw dubbelbelastingverdrag tussen ons land en Frankrijk werd goedgekeurd. Het is nog niet zeker wanneer dit in werking zal treden, maar wellicht zal dit niet het geval zijn voor januari 2023. Toch kan het interessant zijn om alvast na te denken over de impact ervan op uw Franse vakantiewoning…
Lees meerHet mooie weer of de natuur, de andere levensstijl of een nieuwe job? Wat ook de reden voor een verhuizing naar het buitenland is, voor de meesten is het geen sprong in het onbekende. ‘We krijgen vaak mensen over de vloer die al veel in Frankrijk of Spanje op vakantie zijn geweest of er al een t…
Lees meerWanneer Belgen naar Luxemburg verhuizen, wordt vaak beperkte aandacht besteed aan de successieplanning. Luxemburg staat er namelijk om bekend, zeker in vergelijking met België, een lage successiedruk te hebben. De tarieven in de erfbelasting lopen op van 0% tot 48% in functie van enerzijds het …
Lees meerIn de praktijk zien we steeds meer fiscale controles waarbij de Belgische fiscale administratie zich op het verdragsartikel inzake overheidsfuncties (meestal artikel 19 dubbelbelastingverdrag, hierna artikel 19 DBV), beroept om te stellen dat een inkomen belastbaar is in België. Dit standpunt …
Lees meerAlgemene controleactie op til? Wat hier en daar al gevreesd werd, lijkt een realiteit te worden: steeds meer elementen wijzen erop dat de fiscale administratie een algemene controleactie zal uitvoeren ten aanzien van belastingplichtigen die voor de inkomstenjaren 2020 en 2021 (en binnenkort kan ook…
Lees meerDe wet van 28 december 2022 tot invoering van de nieuwe Spaanse vermogensbelasting maakt reeds het voorwerp uit van een procedure voor het Spaans Grondwettelijk Hof. De wet regelt de invoering van een nieuwe, directe, persoonlijke en aanvullende belasting bovenop de bestaande vermogensbelasting. …
Lees meerIn deze nieuwe reeks lichten we aan de hand van enkele tot de verbeelding sprekende testimonials toe wat we bij Cazimir International voor u kunnen betekenen als u wilt ondernemen over de grenzen heen, bijvoorbeeld door het openen van hotels, restaurants of luxe lodges in het buitenland. Cazimir…
Lees meerOp 6 juni 2023 werd de wet tot omzetting van de Richtlijn (EU) 2019/2121 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De wettekst is hier raadpleegbaar. Deze wet houdt een gedeeltelijke omzetting in van de Richtlijn (EU) 2019/2121 van 27 november 2019 tot wijziging van Richtlijn (EU) 2017/1132 met…
Lees meerBegin 2022 kwamen wij in contact met Muriël en Piet die klaar stonden om hun leven over een totaal andere boeg te gooien. Ze planden België achterwege te laten en te verhuizen naar het zuiden van Frankrijk. De plannen waren concreet, want er was al een overeenkomst tot het kopen van een domein aan d…
Lees meerDe leefwereld van onze vermogende cliënten wordt steeds internationaler. Internationale huwelijken, kinderen die naar het buitenland verhuizen, vakantiewoningen in het zuiden, internationale business uitbreiding, jobs in het buitenland, aandelenopties verkregen in een ander land, pensioeninkomsten …
Lees meerDe voorbije jaren hebben Belgen veel geïnvesteerd in vastgoed in het buitenland. De coronaperiode heeft die tendens nog wat versterkt. In deze opleiding krijgt u een overzicht van de basisprincipes die u moet in het oog houden bij vastgoedinvesteringen in het buitenland, zowel op het vlak van …
Lees meerDe voorbije jaren hebben Belgen veel geïnvesteerd in vastgoed in het buitenland. De coronaperiode heeft die tendens nog wat versterkt. In deze opleiding krijgt u een overzicht van de basisprincipes die u moet in het oog houden bij vastgoedinvesteringen in het buitenland, zowel op het vlak van …
Lees meerIn dit seminarie wordt de complexiteit besproken van een internationale vermogens- en successieplanning. Wat zijn de gevolgen op fiscaal gebied, wat gebeurt er met de aankoop, verkoop en de successieplanning van buitenlands onroerend goed en hoe plant u uw vermogen over de grenzen heen? En wat ten…
Lees meerDe planning van een vermogensoverdracht is vaak een moeilijke puzzel die nog complexer wordt wanneer de schenker of begiftigde zich in het buitenland vestigt of wanneer het (onroerend) vermogen zich in het buitenland bevindt. Maar in hoeverre blijven de klassieke principes en technieken van…
Lees meerUit de dagelijkse praktijk blijkt duidelijk dat onze landgenoten, hun familie en hun vermogen steeds internationaler worden. De ene start zijn internationale avonturen met de aankoop van een buitenlandse vakantiewoning, de andere overweegt zelfs België definitief te verlaten. Maar ook bepaalde …
Lees meerItalië - Spanje - Frankrijk - Nederland zijn landen die erg in trek zijn om er te investeren in onroerend goed. Maar hoe zit dat precies in België en in het land waar het onroerend goed is gelegen? Fiscaal? Is er aangifteplicht ginder en hier? Impact op de directe belastingen? Gevolgen bij o…
Lees meerToelichting van de internationale aspecten die relevant zijn bij successieplanning. Wanneer is er sprake van een internationaal element? Wanneer kan u zich als Belgische notaris bevoegd verklaren om te handelen in het kader van een internationaal huwelijk of nalatenschap? Hoe bepaalt u het…
Lees meerVoor een forfaitaire prijs van 390 euro stelt u uw eigen webinarpakket samen met 3 topics naar keuze, die u uiteraard kunt aanvullen met één of meerdere topics tegen een degressief tarief.
Lees meerRecent werd de Europese spaarrichtlijn ingetrokken en vervangen door een nieuwe richtlijn, de zogenaamde "bijstandsrichtlijn". Wat houdt deze richtlijn in? Vorig jaar werd bekendgemaakt dat een voorstel tot intrekking van de zogenaamde ‘spaarrichtlijn’ (directive 2003/48/EC) werd ingediend. Midden nov…
Lees meerOp 3 april 2016 publiceerde het ICIJ een lijst met documenten waaruit blijkt dat duizenden prominente figuren gebruik maken van vennootschappen in belastingparadijzen. De media spreken van een groot schandaal, 'Panama Papers' genoemd. De motivatie voor de vennootschappen wordt gezocht bij redenen…
Lees meerSinds aanslagjaar 2014 (inkomstenjaar 2013) moeten belastingplichtigen het bestaan van bepaalde buitenlandse (vooral niet-EU) juridische constructies melden waarvan hij/zij, zijn/haar echtgeno(o)t(e) of de kinderen waarover hij/zij het ouderlijk gezag uitoefent begunstigde (cf. infra) is. Deze…
Lees meerDe fiscale administratie heeft een nieuwe circulaire gepubliceerd waarin het begrip ‘huurwaarde’ voor niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen verder wordt uitgewerkt. Het betreft een reactie op de rechtspraak van het Europees Hof waarbij België veroordeeld werd voor de vers…
Lees meerDe fiscale administratie heeft onlangs een nieuwe circulaire gepubliceerd waarin het begrip ‘huurwaarde’ voor niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen verder wordt uitgewerkt. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft onlangs in de Kamer bijkomende uitleg gege…
Lees meerHet inkomen van een buitenlands onroerend goed moet in de aangifte personenbelasting opgenomen worden. Dit inkomen is in principe enkel belastbaar in het buitenland, maar het wordt wel in aanmerking genomen om het progressieve tarief te bepalen dat van toepassing is op de overige in België …
Lees meerIn de Netto van 23 september verduidelijkt Cazimir hoe uw buitenlandse huurinkomsten aan te geven in uw belastingaangifte.
Lees meerIn een recent arrest oordeelde het Hof van Beroep van Luik dat het verschil in behandeling tussen onroerend goed dat wordt verhuurd voor residentieel gebruik naargelang het in België dan wel in de EU gelegen is, ongeoorloofd is. Dit was enigszins te verwachten, nadat België al eerder door het Hof v…
Lees meerIn De Standaard van 7 oktober geeft Rosanne Van Gael een woordje uitleg bij het akkoord van de fiscus omtrent de belasting op tweede verblijven.
Lees meerHet inkomen van een buitenlands onroerend goed moet in de aangifte personenbelasting opgenomen worden. Dit inkomen is in principe enkel belastbaar in het buitenland, maar het wordt wel in aanmerking genomen om het progressieve tarief te bepalen dat van toepassing is op de overige in België …
Lees meerIn het beruchte Corsan-dossier heeft het Hof van Beroep van Antwerpen op 6 februari 2018 het hoger beroep tegen de weigering tot aflevering van de eindattesten onontvankelijk verklaard. Hiermee wordt het voor de getroffen belastingplichtigen quasi onmogelijk om nog aan te tonen dat het fiscaal…
Lees meerDe Europese rechters tikken ons land op de vingers omdat het verblijven van Belgen in het buitenland anders taxeert dan woningen in eigen land. Belgen kunnen het arrest aangrijpen in rechtszaken met de fiscus. In De Tijd van vandaag bespreekt Wim Vermeulen de gevolgen. Zie ook: "Hoe wordt…
Lees meerIn een nieuw arrest van het Europees Hof van Justitie (C-110/17 van 12 april 2018) is België opnieuw veroordeeld voor de ongelijke fiscale behandeling tussen Belgisch en Europees vastgoed. Hoewel het niet de eerste keer is dat België op dit punt wordt veroordeeld (C-489/13 van 11 september 2014), o…
Lees meerEuropa zet België onder druk om de verschillende fiscale behandeling van Belgisch en buitenlands vastgoed weg te werken. Dat kan positief zijn voor wie een buitenlands huis heeft. Vastgoed in België wordt belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen (ki), verhoogd met 40 procent. Dat ki is…
Lees meerZeer recentelijk sprak een Frans hof zich voor het eerst uit over de heffingsbevoegdheid bij een meerwaarde gerealiseerd op de aandelen van een Franse SCI. Er wordt niet alleen wat meer klaarheid geschapen, dit arrest is tevens (nu nog) gunstig voor de Belgische verkopers. Omwille van diens…
Lees meerWie na zijn pensionering naar Portugal verhuist, wordt vanaf maart wellicht dan toch belast. Maar het land blijft voordelig voor fiscale inwijkelingen, zeker als u een eigen woning heeft. ‘Er bestaat wel een jaarlijkse belasting van 0,8 procent op landelijk vastgoed en van 0,3 tot 0,45 procent op a…
Lees meerNet voor de ingang van “de lockdown light” werd in het Belgisch Staatsblad het nieuwe goederenrecht gepubliceerd. Uit de parlementaire voorbereiding blijkt dat de schrijvers hebben getracht om ons huidig systeem van zakelijke rechten te vereenvoudigen, te moderniseren en te flexibiliseren. In dit art…
Lees meerDe nieuwe federale regering beoogt net zoals in de vorige legislaturen een aanzienlijk deel van haar inkomsten te halen uit de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. In dat raam kondigt de regering-De Croo aan dat tevens maatregelen genomen zullen worden op vlak van transparantie en preventie.…
Lees meerOp de aankoop van vastgoed moet overal belasting betaald worden. Is het vanuit die optiek verstandig in België te kopen? Hoe zwaar belast België het bezit van een tweede verblijf in vergelijking met het buitenland? Wat als een tweede verblijf met winst wordt verkocht? Drie vragen die Wim Vermeulen g…
Lees meerAfgelopen donderdag heeft het Europees Hof van Justitie (C-842/19 van 12 november 2020) België veroordeeld tot een boete voor het niet aanpassen van de regelgeving inzake de fiscale behandeling van (buitenlandse) onroerende goederen. Heeft dit arrest een impact op uw onroerende goederen? Waarover …
Lees meerInmiddels is ons land reeds drie keer veroordeeld voor de ongelijke fiscale behandeling van buitenlandse onroerende goederen. Op 1 december heeft de minister van Financiën een oplossing op de regeringstafel gelegd om komaf te maken met deze ongelijke behandeling. Wenst u te weten wat deze oplossing …
Lees meerOp 28 januari 2021 werd het wetsontwerp “houdende wijziging van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 op vlak van de in het buitenland gelegen onroerende goederen” ingediend in de Kamer. Op die manier poogt de regering een einde te maken aan de ongelijke fiscale behandeling van buitenlands vas…
Lees meerIn het Belgisch recht worden er al tal van maatregelen genomen ten aanzien van rechtsgebieden met een laag nominaal of effectief belastingtarief, zogenaamde ‘belastingparadijzen’. De Europese Raad van Economische en Financiële zaken (‘ECOFIN’) stelt daarnaast zelf ook een lijst van belastin…
Lees meerEen aandelenoptie (hierna “optie”) geeft een werknemer het recht om gedurende een welbepaalde termijn - de uitoefenperiode - een bepaald aantal aandelen aan te kopen (of, naar aanleiding van de verhoging van het kapitaal van een vennootschap op een bepaald aantal aandelen in te schrijven) tegen een bep…
Lees meerWe verwijzen naar het artikel ‘Aanslag geheime commissielonen: de wetgever zit niet stil’ waarin werd ingegaan op de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en de aangepaste wetgeving. Conform het arrest van 26 september 2019 van het Grondwettelijk Hof kan de aanslag geheime commissielonen niet toe…
Lees meerCryptomunten. Het is een ‘hot topic’ tegenwoordig. Er gaat geen dag voorbij of er verschijnt wel weer een nieuwe cryptomunt op de markt. Cryptomunten hebben een virtuele waarde, die bijna per minuut sterk kan schommelen. En vaak is de koers van deze cryptomunten in stijgende lijn, getuige de exp…
Lees meerIn deze video licht Veerle Lerut het fiscaal regime van de auteursrechten toe, met haar zeer interessante belastingdruk ten opzichte van een gewone beroepskost sinds de invoering in 2008 - sindsdien al vaak een topic in onze media. Een correcte bepaling van dit recht is natuurlijk cruciaal om…
Lees meerVia de aftrek voor innovatie-inkomsten kunnen vanaf 1 juli 2016 netto-inkomsten voortvloeiend uit een aantal intellectuele eigendomsrechten voor 85% vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting. Voordien bestond er reeds de aftrek voor octrooi-inkomsten. Met betrekking tot deze aftrek voor…
Lees meerTen gevolge van deze nieuwe evolutie rees in de fiscale praktijk een interessante vraag, precies ten gevolge van de woordkeuze van het Grondwettelijk Hof: kan een aanslag geheime commissielonen worden toegepast wanneer de genieter ondubbelzinnig werd geïdentificeerd buiten de termijn van 2 jaar en …
Lees meerAls algemeen en voorafgaand advies brengen wij onder de aandacht dat het zoals gewoonlijk van belang is de gestelde vragen strikt te beantwoorden: meer informatie bezorgen dan gevraagd is niet alleen onnodig, maar kan daarenboven in uw nadeel spelen. I. Typevragen gemeenschappelijk aan controles…
Lees meerIn de praktijk is het niet ongebruikelijk dat key medewerkers hun werkzaamheden voor een bedrijf X via een managementvennootschap verrichten. Wanneer bedrijf X een aandelenoptieplan uitrolt, dat er vaak net op gericht is key medewerkers te belonen, motiveren en binden, rijst de vraag of bedrijf X…
Lees meerSpanje bestaat uit 17 afzonderlijke deelstaten die autonome fiscale bevoegdheden hebben. Zo hebben zij de bevoegdheid om individuele vrijstellingen en verminderingen toe te kennen onder meer wat de vermogensbelasting en schenkings- en successierechten betreft. De regionale overheid van Andalusië …
Lees meerWat voorafging: geen wetgeving? Geen taxatie! De Portugese personenbelasting werkt met een numerus clausussysteem. Er bestaan in Portugal zes categorieën van inkomsten, ieder met hun specifieke fiscale regels. Het gaat over: 1) inkomsten uit arbeid; 2) ondernemingswinsten; 3) …
Lees meerAlgemene controleactie op til? Wat hier en daar al gevreesd werd, lijkt een realiteit te worden: steeds meer elementen wijzen erop dat de fiscale administratie een algemene controleactie zal uitvoeren ten aanzien van belastingplichtigen die voor de inkomstenjaren 2020 en 2021 (en binnenkort kan ook…
Lees meerGunstregime liquidatiereserve voorbehouden voor kleine vennootschappen Kleine vennootschappen kunnen genieten van bepaalde fiscale gunstmaatregelen zoals de aanleg van een liquidatiereserve. Dit houdt in dat wanneer een vennootschap haar winst na belasting aan een liquidatiereserve toewijst, mits…
Lees meerIntroductie van het Belgisch kadastraal inkomen (KI) voor buitenlands vastgoed Ons land is in het verleden door het Hof van Justitie bij herhaling op de vingers getikt voor de manier waarop het inkomsten uit in het buitenland gelegen onroerende goederen aan de personenbelasting onderwerpt. Die…
Lees meerWat heeft het Italiaanse Hooggerechtshof beslist? Op 18 december 2023 heeft het Italiaanse Hooggerechtshof (Corte Suprema di Cassazione) een uitspraak gedaan over de toepassing van het dubbelbelastingverdrag dat werd gesloten tussen Italië en de Verenigde Arabische Emiraten (DBV Italië - VAE). Het I…
Lees meerIn het Verenigd Koninkrijk kondigt men aan met ingang van 6 april 2025 de speciale belastingstatus voor ‘niet-gedomicilieerde personen’ af te schaffen, nieuws dat als een bom inslaat! Er wordt een alternatief (zogenaamd eenvoudiger) regime geïntroduceerd, dat slechts van korte duur is. Op heden kunn…
Lees meerVanaf aanslagjaar 2024 (1) geldt er een nieuwe rapporteringsverplichting in de jaarlijkse belastingaangifte voor huurders (2). Deze nieuwe verplichting die wordt opgelegd aan de huurder is vanzelfsprekend ook van cruciaal belang voor verhuurders, omdat het hun belastingverplichtingen direct…
Lees meerDe wet van 28 december 2023 houdende diverse fiscale bepalingen voert de vereenvoudigde zusterfusie in in het WIB 92. Hierdoor kan een fusie tussen twee zustervennootschappen zonder uitgifte van nieuwe aandelen voortaan eveneens belastingneutraal gebeuren. Of dat leek toch de bedoeling. Een…
Lees meerElk land heeft zijn eigen fiscale regels inzake rijksinwonerschap, die mogelijk afwijken van de spelregels die we in België kennen. Hierna bekijken we als voorbeeld Spanje, en meer bepaald het vraagstuk vanaf precies wanneer u als Spaans rijksinwoner wordt beschouwd. De timing van uw emigratie kan …
Lees meerWanneer een kleine vennootschap overgaat tot ontbinding en vereffening in één akte, is het momenteel niet mogelijk om een liquidatiereserve aan te leggen over de winst van het boekjaar van ontbinding en vereffening en/of de latente meerwaarden die op dat moment gerealiseerd worden. Nochtans kan dit o…
Lees meerHet VVPRbis-regime zorgt ervoor dat de aandeelhouders van vennootschappen die bij kapitaalinbreng als klein worden beschouwd, onder bepaalde voorwaarden kunnen genieten van een lagere belasting (lees: roerende voorheffing) bij winstuitkering, indien een bepaalde wachttermijn in acht werd genomen.…
Lees meerOp 29 juli heeft de nieuwe Britse regering een beleidsnota gepubliceerd waarin wijzigingen aan het non-dom regime verder worden verduidelijkt of aangepast. De beleidsnota geeft een beeld van wat de personen die nu of in de toekomst onder het non-dom regime vallen, kunnen verwachten en wanneer deze…
Lees meerWanneer naar aanleiding van een fiscale controle een rechtzetting inzake inkomstenbelastingen wordt doorgevoerd, wordt quasi automatisch een belastingverhoging van 10% opgelegd. Dat de belastingplichtige daarbij onbewust en/of te goeder trouw een fout maakte, heeft weinig tot geen belang. Echter,…
Lees meerBedrijven zijn steeds op zoek naar goede medewerkers en manieren om deze goede werkkrachten aan boord te houden. Goede medewerkers belonen, motiveren en binden aan de onderneming is belangrijker dan ooit, in het bijzonder binnen de context van de familiale of internationale ondernemingen. Tijdens…
Lees meerDe BAB Brabant - Young Potentials wil nadrukkelijk jongere collega’s aanspreken en bij de werking van de beroepsvereniging betrekken. Ze schept de ideale omgeving om je confraters te leren kennen, ervaringen uit te wisselen, je netwerk uit te bouwen en je skills te finetunen. Daarom organiseert d…
Lees meerIn dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen. We gaan dieper in op de do’s and don’ts en aan de hand van recente rechtspraak loodsen wij u doorheen het spanningsveld tussen enerzijds de rechten van de belastingplichtige en a…
Lees meerIn dit seminarie lichten we voor u graag de laatste stand van zaken toe in de internationale fiscaliteit en gaan we ook dieper in op potentiële oplossingen voor uw estate planning over de grens. Samen met Guadalupe Diaz-Sunico (Lener) uit Spanje, Mike Hoffmann (Mazars) uit Frankrijk en Alexandra …
Lees meer